woensdag 27 juni 2012

Officieel geschift !!!!!!!!

grondige inspectie, Sacha links

Ik wist het zelf natuurlijk wel een beetje, maar kon het tot nu aardig verbloemen: eigenlijk ben ik gewoon geschift!
Op kookgebied dan hè.
Nooit kan ik gewoon een recept volgen, eens de gemakkelijke weg kiezen, niet door blijven peuteren en 100 variaties bedenken. Gewoon de feiten/beperkingen accepteren.  Zo ook weer deze week.
Sacha deed op school (groep 8) een Egypte-project. Meester had een heel fantasieverhaal verzonnen over een Egyptische professor die hen nodig had om onderzoek te doen. Oplossingen van puzzels/opdrachten moesten ze zelfs naar de professor emailen (emailadres was anagram van meestersnaam). Heel leuk.
Ter afsluiting van het project werden ouders verzocht Egyptische hapjes te koken. Ik had het eerst naast mij neergelegd (ben een beetje school-moe), maar toen het er naar uitzag dat er niet zoveel hapjes zouden komen, kwam ik toch maar in actie.
Het plan was mini-shoarmabroodjes te maken. Mini-broodjes kopen, kipshoarma zelf maken. Simpel toch?
Zij het dat er geen mini-pitabroodjes meer te koop zijn. Supermarkt in, supermarkt uit, gespeurd op internet, nergens. Wel kwam ik meerdere zoekers tegen (leek wel mini-hype) en ook nog een oud leuk forumonderwerp over gemiste produkten (zo mis ik nog altijd de Nobo sprits met pure chocolade, was er ooit, is gewoon weg). Heel leuk om te lezen. HIER

Nu had ik natuurlijk gewoon iets anders kunnen koken (had ook recept van egyptische saucijzenbroodjes) of normale pita's doormidden kunnen snijden, maar ik MOEST natuurlijk mijn kleine pitabroodjes hebben. Dus maar zelf maken! Genoeg recepten op het net.
Eigenlijk bak ik nooit brood, maar nu was dat geen issue.
Na wat opstartproblemen (broodjes werden meer soort bolletjes) had ik de swung te pakken en rammelde er zeker 40 uit.
Ondertussen de shoarma gemaakt en toen op het nippertje oververhit naar school vertrokken. Geen tijd meer voor een goede foto.



Staat me daar toch een overvolle tafel, het leek wel Kerst. Als ik dat geweten had had ik mijn ochtend anders besteed. Toen er ook nog niet eens veel van gegeten werd wist ik het zeker: compleet geschift.
Waarom moest ik zonodig alles zelf bakken/maken (4 uur ploeteren) voor een schoolaardigheidje?
Too much. Pure uitsloverij.
Om 1/2 vier kwam ik echter terug en toen waren alle pitabroodjes verzwolgen en het restantje shoarma paste in een holle kies.
De een had de ander aangestoken hoorde ik van meester. Zo kwam het toch allemaal weer goed. 
Maar heb ik hier iets van geleerd? Ik betwijfel het!

1e volkoren poging aan het rijzen
 (mini)pitabroodjes

250 gr bloem (pizzabloem 00?)
100 gr fijne griesmeel (smida)
200 ml lauw water
1 tl suiker
1 1/2 tl zout
4 gram gist

Meng het water met de gist en suiker. Laat 10 min. staat tot een bruisend geheel. Meng de meelsoorten en het zout, giet er het gistmengsel bij en roer met een vork tot het 1 massa is. Kneed daarna tot een soepel deeg. Laat 10 min. rijzen onder theedoek.
Rol het deeg uit tot een dunne lap (3 mm. en steek rondjes met een glas/koekjesvorm) laat deze op bakpapier rijzen. Verhit een koekepan met dikke bodem. (officieel in Marokaanse makla) Bestrooi de broodjes met een beetje griesmeel en druk ze met duim en wijsvingel tot platte schoteltjes. Bak zonder boter in de koekepan op laag-medium vuur.  Ongv. 4 min. ene kant en 4 min. andere kant. Evt. blazen voorzichtig platduwen met achterkant lepel. Opensnijden als ze niet meer loeiheet zijn. Lekker vullen!

Ook leuk op kinderfeestje of bij buffet. Diverse lekkere recepten op Marokkaans eten-blog.

zaterdag 23 juni 2012

creatief met deeg

Kids in de keuken, een leuk idee.
Soms pakt het iets minder uit, laatst ging er 1 afwassen (waarschijnlijk om sporen van wentelteefjes bakken uit te wissen) en gooide toen mijn vlierbessensiroop ook maar weg omdat het leek op kookvocht van de knakworst van eerder op de dag. Was ik niet zo blij mee.
Vaak pakt het ook positief uit, zo kunnen mijn dochters o.a al heerlijke guacamole, pastasalade, fruitsalade, omeletten, taarten en cakes maken (en dus wentelteefjes).
De heren houden het meer bij opeten en assisteren, maar knoeien met deeg vinden ze allemaal leuk.
Met een restantje deeg vd bloemenkoekjes ging Antal met een vriendje aan de slag. Ik verwachtte sterretjes en vierkantjes, maar de heren waren echt aan het kleien geweest: ze hadden 2 gezichten gemaakt, compleet met haren.
Volgens het vriendje leek zijn koekje op zijn opa, dubieus type dus.
Heerlijk die fantasie!
Terwijl de mega-koekjes in de oven stonden ging ik 'even' buurten bij de buuf. Bij terugkomst bleken de koekjes al verslonden, ze waren ook mega-lekker geweest!
Geen foto vh resultaat dus.


decoratie met mega-hagelslag, rechts opa

Mijn man gaat trouwens maandag naar Linz in Oostenrijk, kan ik daarna testen of de originele Linzertorte echt zo lekker is als ik denk.

maandag 18 juni 2012

Zeg het met bloemen !!!!

Ik weet dat niet iedereen mij het in dank af zal nemen, maar ik ben blij dat NL uit de EK is. Ik heb echt een hekel aan voetbal. Er is bij ons thuis geen ontkomen aan, alles moet bekeken worden, voorbeschouwingen, alle vage wedstrijden (nu staat Spanje-Kroatië weer op), natuurlijk 2 op een avond en vanzelfsprekend het eeuwig herkauwen in de nabeschouwingen. We aten zelfs speciaal voetbaleten (frituur en gemaksvoedsel). Ook al doe ik ondertussen andere dingen (heb niet eens de oranje-wedstrijden gekeken) word ik gek van de geluidsoverlast van de wedstrijdgeluiden. Ik wil rust aan mijn oren.
Voor de fan's vind ik het echt wel jammer en ook voor de horeca. Gisteravond wilden ze hier thuis geen meelevende woorden horen, maar tegen deze bloemen zeggen ze vast geen nee!


Zaterdag was mijn lagere school-vriendinnetje jarig, wij kennen elkaar al 37 jaar! We zouden onze verjaardagen vieren met koopzondag-shoppen dus ik wilde niet echt een kadootje meenemen. Op internet was ik al vaker koekjes op een stokje tegen gekomen en besloot een koekjesbloemen-boeket te maken.
Het deeg heb ik een beetje uit de losse pols samengesteld dus het was nog best wel spannend hoe het zou uitpakken. Werd het niet te hard/te zacht/zoet genoeg etc.etc. Ik krijg nog de uitslag vd smaaktest nog.
Als vulling heb ik mijn te stevige bramenjam van vorig jaar gebruikt, stevig is juist handig als vulling.
Bij het uit de oven halen golfde er nog een beetje bramenvocht over een paar koekjes, jammer, maar ook wel 'homemade'.
Met de strikjes en inpakfolie was het net een echt boeket, ze waren om op te eten!
Op de verjaardag was het trouwens erg gezellig, een groepje 40+ dames waarvan ik sommigen niet kende. Dit was totaal geen probleem, we hadden allemaal een beetje dezelfde interesses: ouder worden/kinderen/gezond eten, we konden leuk ervaringen uitwisselen. Amusant om te zien hoe iedereen op dezelfde golflengte zat, alsof je elkaar al jaren kende.


Koekjesbloemen

170 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr amandelmeel
120 gr roomboter (even in diepvries)
50 gr suiker
beetje zout
3 gr koekkruiden
1 ei, losgeklopt
paar lepels jam

Lollistokjes, 20 cm (Wilton, kookwinkels)

Rasp de boter tot sliertjes, meng kort met de overige ingrediënten (bewaar een beetje ei) tot een deegbal.
Stop het deeg een 1/2 uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven op 175 C.
Rol het uit tot een dunne lap (2 à 3 mm) en steek er vormpjes uit met een gekartelde koekjesvorm.
Steek uit de helft vd koekjes een gaatje met bijv. een dop van een fles. (zoek iets dat de goede verhouding heeft, klokhuissteker is ook een idee, of een marsepeinstekertje). Er bestaan ook speciale linzerkoekjes-setjes.
Leg de bodemkoekjes op een bakplaat met bakpapier. Leg een paar cm vh lollistokje op het koekje en druk licht aan. Doe een ruime klodder jam in het midden en strijk een beetje glad. Dek af met de koekjes met gat. Druk rondom goed aan, rond de jam en vooral bij het stokje. Strijk een beetje bewaard ei op de bovenkant.
Bak de koekjes 15-25 min. tot ze licht bruin en glanzend zijn.
Laat de koekjes compleet afkoelen op de bakplaat. Versier de stokjes evt. met een lintje.


Zeg het met bloemen, goed voor troost of felicitatie! Ook leuk als verjaardagstractatie (kleiner formaat, kortere stokjes), variant mogelijk in ster of hartvorm.

zaterdag 16 juni 2012

Voorwaarts mars...


Voldaan en trots (Antal in het midden)
Daar zijn we weer!
Het virus is bestreden! Nadat de computer 1 hele week 24/7 heeft staan draaien, 18.5 MILJOEN !!!!!!!! objects heeft gescanned op onvriendelijke bestanden (82 gevonden) konden we eindelijk weer bij de besturing. En niets kwijt geraakt, geen foto's of favorieten.
Halleluja!!!! (nu snel back-uppen)
We waren niet de enige, vandaag melden radio 538 en telegraaf.nl diverse aangiftes bij de politie. Wij hadden niet eens die moeite genomen omdat we op internet al op vele lotgenoten stuitten.

De avond4daagse bloemen, mijn Hollandse trio met de gladiool van school
Wat is er in de tussentijd gebeurd: veel natuurlijk.
Ik doe en deed mee aan de Veggiechallenge, daarover later meer.
The major event was de avond4daagse! Onze jongste 2 liepen mee, 10 km.
Ik weet niet eens of ik dat vol hou, laat staan 4 avonden achter elkaar.
En het was dit jaar afzien.
Elke avond wordt een andere route in het bos gelopen, soms ook naar het strand. De 1e avond waren ze bijna het bos uit toen het (zeer locale) noodweer los brak, onweer, keiharde HAGEL en later een tropische regenbui.
Ik was net thuis van mijn werk en besloot ze tegemoet te rijden. Ik was niet de enige, het wemelde van de (verontruste) ouders. Uiteindelijk trof ik ze zeiknat op school, ze waren met soms wel 12 kinderen in diverse auto's geduwd.
Bij hen was geen paniek geweest, maar de volgende dag sprak ik op mijn werk diverse ouders die andere ervaringen hadden.
Sacha had in haar doorweekte katoenen gympen diverse blaren opgelopen.
De volgende avond kwam ze daardoor zelfs met bebloede voeten thuis. Toch wilde ze ook de volgende avonden (ingepleisterd en al) gewoon lopen, wat een bikkel. (was natuurlijk ook wel haar laatste jaar)
De laatste avond was natuurlijk het inhalen van de stoet. Traditiegetrouw met bloemen en een kleine kadootje.

Dit jaar had ik gekozen voor een kadobon van onze lokale ijsboer, toepasselijk verpakt in een ijshoorntje. Dit had ik voor Antal bevestigd aan een oranje hawaiiketting en voor Sacha aan een Napoleon-parelsnoer.
Voor dit laatste had ik allemaal zwart-wit Napoleon's (haar favoriete snoepje) aan elkaar vast gemaakt met plakband en nietjes. Ik vond het zelf erg geslaagd, maar mevrouw wilde het niet om (waarom moest ik ook altijd iets fröbelen, was het pubercommentaar). Blijft moeilijk.




vrijdag 8 juni 2012

Ongewenst cold turkey





Daar ga ik dan met mijn goede voornemen om vaker te bloggen: sinds een paar dagen hebben wij een geblokkeerde computer, door een virus!
En wat voor 1, een Trojaans paard. Het is meegelift op een geïnfecteerde mail of internetsite. Niet direct bang worden nu, ik typ vanaf een niet geïnfecteerde (hoop ik) laptop. Dit bericht is eigenlijk een waarschuwing om een virus te herkennen en natuurlijk nog liever te voorkomen.
Ik was op een avond nog iets aan het opzoeken in de computer en opeens kreeg ik een mededeling in mijn scherm, zogenaamd namens Buma-Stemra en de politie. Het zag er erg officieel uit, wij zouden illegaal muziek/spelletjes gedownload hebben en kregen nu volgens wetboek artikel .... een boete van 100 euro. Om deze te betalen moesten wij bij de HEMA/NS en vele andere kanalen een prepaidkaart kopen en de code invullen op het scherm. Er zou geen ontkomen aan zijn want voor het bewijs beschikten ze over informatie van onze provider en het IPnummer van onze computer.
Nu had mijn man net een paar dagen ervoor geprobeerd een spelletje te downloaden maar dit was mislukt. Via Intertoys konden we het spelletje nog gewoon kopen (5 euro). Ik dacht dus even dat we nu een boete kregen terwijl we het spelletje gewoon legaal in huis hadden. Na iets beter de tekst bestudeerd te hebben vielen toch een paar taalfouten op. Ook liepen een paar zinnen niet echt lekker.
Ondertussen kon ik met mijn computer geen kant op, compleet vast, opnieuw opstarten hielp ook niet, steeds het zelfde scherm!
Mijn man ging eens met z'n laptop op internet speuren en het was snel raak: velen voor ons waren getroffen door dit virus, met een recente piek in mei/juni.
Het was het Heur/win 32 virus, zeer kwaadwillend. Het maakt je computer sloom en neem je besturing over. Nu snapte ik waarom ik recent vaak geredirected werd als ik een bericht aanklikte. Ook had ik veel last van pop-up reclames. Dit was al minstens 2 weken aan de gang, creepy.
Er bleek een oplossing mogelijk door een cd-rom te branden via Kadensky (anti-virus bedrijf). Zo gezegd zo gedaan, nu staat onze computer al 2! dagen te ratelen. Al onze bestanden worden gescanned op mogelijke virussen. Tot nu toe zijn er 27 probleembestanden geïdentificeerd. Geen idee hoe lang het nog gaat duren, wij hadden onze computer eigenlijk nooit opgeschoond. Het schijnt dat de computer tijdelijke bestanden aanlegt van alle sites die je bezoekt, nou dat zijn er veel in 3 jaar tijd!
Ik ben zo bang dat we belangrijke bestanden kwijtraken, foto's en natuurlijk mijn favorieten, ik ga dan gek worden. We hebben wel een backup op een externe schijf, maar dat is ook alweer enige maanden geleden.
Als alles weer werkt gaan we het toch anders aanpakken, regelmatig opschonen, betere viruswall en zo'n virusscan laten lopen.
Ondertussen merk ik hoe vaak ik de computer gebruik, voor het nieuws, emails lezen/versturen, bloggen en blogs bezoeken. Ik moet helemaal afkicken, cold turkey (100 naar 0). We hebben dus wel laptops, maar die zijn voor de kids.
Na een paar dagen kon ik het niet meer aan, ik kon niet meer op die stomme scan wachten, ik blog wel op de laptop.
Erg hoor, zo'n verslaving.

zondag 3 juni 2012

Ieder nadeel hep se voordeel!

Zevenblad (Aegopodium podagraria)

In mijn vorige blog gaf ik aan dat ik niet altijd blij was met het zevenblad in onze tuin, maar er zijn ook positieve kanten: je kunt er soep en pesto van maken!
En het smaakte zeker niet verkeerd!
Voor de pesto had ik toevallig een beetje te weinig basilicum dus de zevenblad was meer een opvulling. Ik ga het nog wel eens met alléén zevenblad proberen.
De pesto was heerlijk notig en toch ook fris en voerde me terug naar Toscane vele jaren terug. Geen kids en lekker picknicken met vers gekochte goodies. Zoiets. 


(zevenblad)pesto

1 koffiemok met rechte wanden (iets ruimer dan staafmixer)
1/2 mok basilicumblaadjes
handje jonge zevenbladblaadjes (geen steeltjes)
1/2 hand gemengde noten ( amandelen, hazelnoten, walnoten)
teentje knoflook
blokje parmenzaanse/pecorino kaas (2x3 ofzo)
goede scheut olijfolie (niet al te sterke)
kneepje citroen
peper

Vul je mok met alle ingredienten en duw aan met de staafmixer. Scherm de mok af met je hand en pureer tot gladde saus door de staafmixer langzaam omhoog te trekken. Evt verdunnen met extra olie (of slaolie) en voeg misschien zout toe.
Lekker in de pasta of met sappige tomaten op een stokbroodje.



Mijn buurvouw was ook helemaal klaar met de zevenblad. Ik zei dat je er nog soep van kon maken, ze was niet onder de indruk, ze wilde er gewoon van af!
Toen ik mijn pannetje soep klaar had heb ik haar een kopje gebracht en ondanks haar aanvankelijke wantrouwen vond ze het prima te eten!
Ik had een soort waterkers/spinaziesoep voor ogen. Deze worden vaak gecombineerd met paling of zalm. Ik besloot krabsticks te gebruiken.
Een opvallende smaak, hoe de soep smaakt met alleen zevenblad weet ik dus niet.
De blaadjes waren erg weerbarstig, ze bleven heel lang stevig. De geur deed denken aan gekookte druivebladen (voor dolmades). Het werd zo'n groeirecept, (verse) oregano paste goed bij de dolmadesfeer, net als verse dille, die ook weer mooi bij de vis paste. Zo was de cirkel rond en werd het een prima (heksen)soepje.

zevenbladsoep

2 handen zevenbladblaadjes (geen steel, jonge blaadjes)
1/2 handje verse oregano/goede tl gedroogde
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 bouillonblokje
1 liter water
1 el verse dille
5 of meer krabsticks (of gerookte zalm), in stukjes
olijfolie
evt. bloem
kneep citroen
peper/zout
scheut slagroom

Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie. Laat de zevenblad een beetje slinken. Voeg het water, het bouillonblokje, de dille en oregano toe.
Laat zeker 10 min. pruttelen tot slootwaterkleur.
Pureer met de staafmixer (spettert erg!!)  Evt. aanbinden met papje van olijfolie en bloem, opkoken en laten pruttelen. Voeg citroen, slagroom en krabsticks toe.